Alberta Canada

Alberta ligt in het westen van Canada en het zuiden van deze provincie grenst aan de Verenigde Staten. De provincie British Columbia scheidt Alberta van de Grote oceaan. Deze twee provincies zijn de toeristisch drukst bezochte provincies van Canada. Twee van de bekendste nationale parken van Canada, Jasper National Park en Banff National Park, liggen in de provincie Alberta.

Calgary
Calgary ligt aan de oostkant van de Rocky Mountains en is vooral bekend vanwege de Olympische winterspelen van 1988.

Olympische erfenis
Het Canada Olympic park herinnert aan de Olympische spelen van 1988 en de attractie Road Rocket doet dat in het bijzonder. In een omgebouwde bobslee op wielen raast de bezoeker met een snelheid van 95 kilometer per uur van de berg af. Dit zonder bestuurder en/of remmogelijkheid. Het Olympic Hall of Fame Museum biedt een diepere blik op de Olympische spelen zelf.

Actief
Niet alleen het Olympic Park staat in het teken van activiteit en sportiviteit. Sportieve mogelijkheden zijn er te over in Calgary. Zeilen op het Glenmore Reservoir, raften op de Bow River of een fiets huren om de omgeving te verkennen zijn enkele voorbeelden.

Unesco Werelderfgoed site: Canadian Rocky Mountains Parks
De aangrenzende nationale parken Banff, Jasper, Kootenay en Yoho en de provinciale parken Mount Robson, Mount Assiniboine en Hamber zijn bezaaid met bergspitsen, gletsjers, meren, watervallen, kloven en kalksteen grotten en vormen een markant berglandschap.

De “Burgess Shale” fossiele site, bekend vanwege haar fossiele overblijfselen van zachtbelichaamde zeedieren, is eveneens hier te vinden.

Banff National Park

Banff is het oudste nationale park van Canada. Banff National Park ligt ten westen van de stad Calgary en op de grens met British Columbia. De majestueus besneeuwde bergtoppen van de Rocky Mountains, de smaragd groene en kristal heldere meren en wilde dieren zoals grizzly beren, wolven en elanden maken van dit park een uniek en druk bezocht nationaal park.

Moraine Lake
Één van de mooiste meren is het blauw/groene Moraine Lake dat gelegen is in een vallei en omringd wordt door 10 prachtige bergtoppen. Per kano of te voet kan het meer en de omgeving worden verkend.
Lake LouisLake Louise

Het meest beroemde meer is het kristal heldere blauwe meer Lake Louise dat eveneens omringd wordt door bergtoppen en gletsjers. Ook hier is het mogelijk een kano te huren of te voet een prachtige wandeling te maken. De wandeling die leidt naar de vlakte van de 6 gletsjers wordt door velen de beste wandeling van de Canadese Rockies genoemd.
The Bow Valley Parkway

De Bow Valley Parkway (BVP) is een prachtige autoroute die tussen Banff en Lake Louis ligt. Langs de route wordt veel wild waargenomen waaronder wolven, coyotes, grizzly beren en zwarte beren. De route is zeer afwisselend met bergen, moeras, weiden, bossen, meertjes, rivieren en watervallen. Bij Johnston Canyon liggen een aantal mooie wandelroutes. De langste route voert de bezoeker langs maar liefst zeven watervallen en door een diepe Canyon.

Jasper National Park

Ten noorden van Banff National Park ligt het grootste Nationale park van de Canadese Rocky Mountains, Jasper National Park.

Icefields ParkwayIcefields Parkway
Tussen Banff en Jasper ligt de Icefields Parkway. Deze autoroute met een lengte van circa 100 kilometer (die in een paar uur wordt afgelegd) behoort absoluut tot de mooiste autoroutes op aarde. Langs deze route ligt de heuvel Tangle Ridge, met de Tangle Falls (watervallen) aan de andere kant van de heuvel. Berggeiten en “bighorn” schapen komen hier graag naar de weg.

Voorbij de watervallen is een uitzichtpunt voor de Stutfield gletsjer en de noordkant van de berg Mt. Kitchener. Onderweg kunnen met een beetje geluk grizzly beren en kariboes worden gezien.

Een andere mooie plek die aan de route ligt zijn de Athabasca Falls. Bij deze waterval stroomt het water door een smalle bergspleet en eindigt het in een smaragdgroen gekleurd natuurlijk zwembad.

In het park
Het park zelf kan wandelend, fietsend, raftend, kanoënd en langlaufend worden ontdekt. In het park leven grizzly beren, zwarte beren, elanden, kariboes, wolven, wolverines (veelvraten), poema’s, lynxen, herten, berggeiten en vele andere diersoorten. Wildlife watching (wilde dieren kijken) is dan ook één van de grootste attracties in Jasper National Park.