De Alpen

Informatie over de Alpen

Het bekendste berggebied ter wereld is de Alpen, een van de meest favoriete bestemmingen voor Wintersport. Maar ook in de zomer hebben de Alpen veel te bieden. Gezellige mooie hotels zijn overal in de Alpen te vinden. In een lang gestrekte boog van 1200 kilometer strekken de Alpen zich uit van de golf van Genua, abrupt uit de Middellandse Zee oprijzend, tot voor de poorten van Wenen, vanaf het Italiaanse Ligurië tot aan het Wienerwald. In het zuiden gaan ze bijna onmerkbaar over in de Appenijnen, terwijl ze in het oosten splitsen in het Dinarisch gebergte en de Karpaten. Ideaal voor liefhebbers van bergsport activiteiten.

Hun gemiddelde breedte bedraagt 120-150 kilometer; tussen de Zugspitze en het Gardameer 250 kilometer. Hoogten van 0 tot 4807 meter met een gemiddelde hoogte van 1450 meter. Geschatte aantal zelfstandige toppen bedraagt ca. 33000. Er zijn ongeveer 63 toppen boven de 4000 meter en honderden tussen de 3500 en 4000 meter. Een groot gedeelte van het gebied wordt permanent bedekt door ijs en sneeuw. Er zijn talloze gletschers, de langste is de Aletschgletscher met zijn ruim 22 kilometer.

De hoge toppen en gletschers waren niet interessant voor de lokale bevolking totdat de toeristen kwamen. Het woord Alp (in de Oostalpen ook wel alm) verwijst naar de (wat lager gelegen) bergweiden. Dit woord werd door de toeristen foutief gebruikt om de hele berg mee aan te duiden. Het zelfde geldt min of meer voor het woord Mont wat oorspronkelijk werd gebruikt om een pas of hoge doorgang mee aan te duiden. Sommige van de beroemdste passen waren al bekend bij de Romeinen en mogelijk al veel eerder.
Coolidge heeft destijds de Alpen onderverdeeld in drie stukken. De Westalpen, de Centrale Alpen en de Oostalpen.

West
Ligurische Alpen
Alp Maritime
Cottische Alpen
Dauphiné Alpen (Les Ecrins)
Graiïsche Alpen
Mont Blanc Massief
Alpen van de Haute Savoie
Penninische Alpen (Wallis)

Centraal
Berner Oberland
Lepontinische Alpen
Tödi groep
Noordoost Zwitserland
Bernina Alpen
Bregaglia (Bergell)
Albula Alpen
Silvretta (Rätikon/Samnaun)

Oost
Ortler
Ötztaler Alpen
Stubaier Alpen
Zillertaler Alpen
Venediger en Glockner groep
Radstätter Tauern
Lechtaler Alpen
Allgäuer Alpen
Wetterstein gebirge
Memminger Kette
Karwendel
Kaisergebirge (Wilde Kaiser)
Berchtesgadener Alpen
Dachstein
Totes Gebirge
Niedere Tauern
Dolomieten
Lombardische Alpen
Julische Alpen