De Noord Alpen

Tussen Bludenz in het westen en Wenen in het oosten ligt een ononderbroken keten van kalkrotsen. Ten westen van Salzburg ligt deze keten ten zuiden van München en ten noorden van de rivier de Inn en vormt de grens tussen Beieren (Duitsland) en Tirol (Oostenrijk). Vandaar dat dit gebied ook wel de Beierse Alpen wordt genoemd.

Lechtaler Alpen
Een lang gebied van kalkrotsen tussen het Lechtal en de Inn. De hoogste top is de Parseierspitze (3040 m). Andere interessante bergen zijn: de Wetterspitze (2898 m), Freispitze (2887 m), Platteinspitze (2639 m) en de Heiterwand (2638 m).

Allgäuer Alpen
Is een gedeelte van de noordelijke Tiroolse Alpen en vormt de grens tussen Tirol en Beieren. Het gebied is eigenlijk te verdelen in de Allgäuer Voralpen en de eigenlijke Allgäuer Alpen, gescheiden door het dal waarin Oberstdorf -de belangrijkste plaats van dit gebied- ligt.

De hoogste berg is de Grosser Krottenkoff (2657 m). Andere interessante toppen zijn: de Mädelegabel (2649 m), Höfats (2258 m) en de Hochvogel (2594 m) allemaal typische kalkrotsen. Er is een interessante sub-groep, Tannheimer Alpen, ten zuiden van Füssen met de Kellenspitze (Kölle spitze)(2240 m).

Wetterstein gebirge
Een klein maar belangrijk kalkgebied op de Duits-Oostenrijkse grens ten zuiden van Garmisch Partenkirchen. De hoogste top is die van de Zugspitze (2963 m). Andere interessante toppen zijn: de Grosser Waxenstein (2277 m), Alpspitze (2628 m) en de Partenkircher Dreitorspitze (2634 m).

Memminger Kette
Een klein gebied van kalkalpen tussen de Fernpas en Telfs in Tirol. Hoogste top is de Griesspitze (2739 m) en Ehrwald is de belangrijkste plaats.

Karwendel
Een belangrijke groep tussen het Inndal en Mittenwald, op de Duits-Oostenrijkse grens.
Deze keten is bekend vanwege de achtergrond die het geeft aan de stad Innsbruck (Nordkette).
Er zijn vier hhofdgroepn in dit gebied die van oost naar west lopen met daartussen diepe dalen. Scharnitz is misschien wel het beste uitgangspunt. De toppen zijn typisch voor Noord Tirol, scherpe graten en steile wanden, maar de routes hier zijn langer dan bijvoorbeeld in de Wetterstein of de Wilde Kaiser. De hoogste top is die van de Birkkar Spitze (2756 m). Andere interessante toppen zijn: de Kaltwasserkarspitze (2733 m), Lamsenspitze (2508 m), Grosser Bettelwurf (2727 m) en de Lalidererspitze (2594 m).
Het gebied staat bekend om z’n steile wanden, de beroemdste is wel de Lalidererwand (Mayer, Mayer, Dibona en Rizzi in 1911).

Kaisergebirge (Wilde Kaiser)
Een klein gebied van kalkrotsen ten oosten van Kufstein, Tirol. De hoogste top is de Ellmauer Halt (2344 m). Hoewel het een kelin gebied is en relatief ook niet erg hoog, is dit toch één van de belangrijkste gebieden van de Noord Tiroolse Alpen.
Scherpe kammen en enorme wanden maken dit gebeid tot een waar klimparadijsje.
Beroemde beklimmingen zijn o.a.:
Fleischbank oostwand (Dülfer en Schaarschmidt in 1912)
Predigstuhl noordgraat (Matejak in 1908)
Totenkirchl westwand (Dülfer en Von Redwitz in 1913)

Berchtesgadener Alpen
Een gebied van kalkalpen ten zuiden van Berchtesgaden. Met uitzondering van de Watzmann (2713 m) zien de rest van de toppen er niet zo indrukwekkend uit. Toch is dit een heel mooi gebied. De Watzmann is de hoogste berg die geheel op Duits grondgebied ligt. Eerste beklimming door Stanig, Beck en Von Buch in 1799 of 1801. Deze berg heeft een enorme oostwand die boven de Köningsee uittorent.

Dachstein
Een belangrijk gebied ten zuiden van Bad Ischl in Oostenrijk. De Hoogste top is de Dachstein (2996 m). Andere interessante toppen zijn: de Grosser Bischofsmütze (2455 m) en de Torstein (2947 m). Het noordelijke gedeelte van de it gebied (Gosaukamm) staat bekend om z’n spectaculaire omgeving. Er zijn ook heel veel grotten in dit gebied. Het belangrijkste uitgangspunt is Hallstadt.

Kirchbergen

Ingeklemd tussen de bergtoppen van de Kitzbüheler Alpen bevindt zich het skigebied van Kirchberg en Kitzbühel. Het sfeervolle Kirchberg dat ook bekend staat om zijn bruisende après-ski is voor velen een vaste uitvalsbasis voor de jaarlijkse wintersportvakantie. Kirchberg maar ook Kitzbul staan bekend om een van de bekenste skigebieden van Tirol. Deze locaties beschikken ook over de meeste skipistes.

Totes Gebirge
Een kalk gebied ten oosten van Bad Ischl. De hoogste top is de Grosser Priel (2514 m)

Niedere Tauern
Een naam waarmee alle gebieden van Steiermark, ten noorden van Klagenfurt en Graz en ten oosten van de Radstätter Tauernpas worden aangeduid. Het gebied bestaat uit talloze kleinere groepen en de hoogste top is de Hochgolling (2863 m) in de Schladminger Tauern. Men kan in dit gebied goed rotsklimmen en interessante toppen zijn onder andere: de Hochtor (2365 m), Kleine Buchstein (1994 m) en de Paffenstein (1871 m).