De Oost Alpen

Centrale gebieden

Ortler
Een mooi gebied ten zuiden van de Ötztaler Alpen en gescheiden van deze door het Untere Vintschgau dal. Hoewel het gebied nu in Italië ligt, was dit vroeger nog Oostenrijk, vandaar dat alle bergen zowel een Duitse als een Italiaanse naam hebben.
De hoogste berg is de Ortler (Ortles) (3899 m) maar de Köningspitze (Gran Zebru) (3859 m) is indrukwekkender. In dit gebied kan men goed ijsklimmen.

Ötztaler Alpen
Een populair gebied ten zuiden van Imst op de Oostenrijkse- Italiaansegrens. De hoogste top is de Wildspitze (3772 m). De meeste routes zijn relatief eenvoudig, maar gaan wel altijd door de sneeuw/over de gletscher. Er zijn veel hutten in dit gebied en het maken van huttentochten is hier dan ook erg populair. Moeilijkere rotsroutes zijn in de buurt van de Kaunergraat te vinden. Belangrijkste plaatsen zijn Sölden, Vent, Obergurgl en Mittelberg.

Stubaier Alpen
Een populair gebied in Tirol, tussen het Ötztal in het westen en het Zillertal in het oosten. Het gebied wordt doorsneden door het mooie Stubaital waarin Fulpmes en Neustift de belangrijkste plaatsen zijn. In Fulpmes staat de bekende Stubai fabriek waar klimmateriaal wordt gefabriceerd.

De routes in dit gebied zijn relatief eenvoudig, huttentochten maken is hier erg populair. De hoogste top is de Zuckerhütl (3505 m). In het oostelijke gedeelte van dit gebied staan een paar interessante (rots)toppen: Pflerscher Tribulaun (3096 m), Serles (2718 m) en de Kalkkogels.

Zillertaler Alpen
Een gebied op de Oostenrijks-Italiaanse grens tussen de Stubaier Alpen en de Venediger groep in. Mayerhofen is hier de belangrijkste plaats. De routes zijn hier over het algemeen wat pittiger dan in de naburige gebieden. Men kan hier zowel rots- als ijsklimmen. De hoogste top is de Hochfeiler (3510 m) met zijn bekende noordwand.

Venediger en Glockner groep
Een gebied in het oosten vanTirol met de Gross Glockner (3797 m) de hoogste berg van Oostenrijk en de Gross Venediger (3674 m) als hoogste top van de Venediger groep.
Het gebied is sterk vergletscherd en de meeste routes zijn hier relatief eenvoudig.
Belangrijkste plaatsen zijn Heiligenblut en Matrei im Osttirol.

Radstätter Tauern
Een klein gebied tussen Badgastein en de Radstätter Tauernpas. De hoogste top is de Hochalmspitze (3350 m), maar de bekendste is de Ankogel (3246 m). De Hafnereck (3061 m) is de oostelijkste sneeuwtop van de Alpen.

Geef een reactie