Voorbereid de bergen in

Wil je een avontuurlijke tocht in de bergen beginnen? Je grenzen verleggen en je horizon verbreden? Hier zijn enkele tips voor een goede voorbereiding, om ervoor te zorgen dat je niet in de problemen komt. Want hoewel er tegenwoordig genoeg middelen zijn, om zorgeloos op pad te kunnen gaan, ligt het gevaar van verdwaling nog altijd op de loer.

Navigatie

Om goed te kunnen navigeren is het aan te raden om een mobiele telefoon mee te nemen. Tegenwoordig zijn deze vaak uitgerust met navigatie. Maar omdat zo´n apparaat afhankelijk is van de batterij en het netwerk, is het niet onverstandig om ook een kaart en eventueel een kompas mee te nemen. Verder zijn er nog wat oude trucjes die je kan gebruiken om je te oriënteren, zoals bijvoorbeeld de stand van de zon. Als de zon moeilijk zichtbaar is, omdat je je bijvoorbeeld in een bos bevindt of omdat het nacht is, kan je je baseren op de alternatieve methodes zoals de stand van de sterren of de groei van het mos. Waar het mos aan de bomen groeit daar zal het Noorden zich bevinden.

Het broodnodige meenemen

  • Bereid je voor op alle weertypes! Ook al ga je trekken in een gebergte in een warm land, er kan altijd een storm of onweer opduiken. Zorg er dus voor dat je niet alleen je zomerkleding meeneemt, maar ook iets stevigers dat je warm houdt tijdens noodweer. Dit soort kleding en nog veel meer handige spullen die je nodig hebt vind je terug op de website van campz.nl.
  • Ben je verdwaald? Een van de grootste problemen is dan het tekort aan water. Water is zwaar om mee te nemen en als je je niet dicht genoeg bij de bewoonde wereld bevindt is het daarom geen slecht idee om enkele spullen mee te nemen om water te zuiveren. Hier vind je instructies om water te zuiveren, op een eenvoudige manier beschreven.
  • Daarnaast kan voedsel voor een tweede probleem zorgen. Neem voldoende voedsel mee dat je een tijdje in je rugzak kan bewaren.
  • Het is ook geen slecht idee aanmaakmateriaal om een vuur te maken mee te nemen. Hier kan je je bij koud weer aan verwarmen, of in het extreme geval dat je ter plaatsen moet overnachten kan je dieren op een afstand houden. Met behulp van vuur kan je ook water en verblikt voedsel te koken.
  • Een van de belangrijkste items die je meeneemt is een stevige rugzak. Een rugzak moet comfortabel zitten, licht genoeg zijn en toch voldoende plaats bieden om al je broodnodige items in te kunnen herbergen. Enkele goede exemplaren van trekrugzakken kan je hier online vinden .