Skivakantie voorbereiden

Voorbereid op wintersport

Skiboxen

Erg handig; behalve uw ski’s kunt u er vaak ook nog skischoenen, skistokken en andere bagage in kwijt. Tevens zijn de ski’s tegen slecht weer en diefstal beschermd. De meeste boxen zijn ongeveer 225 cm lang. In de breedte wordt een onderscheid gemaakt tussen smalle skiboxen (ongeveer 50-60 cm), geschikt voor 4 skiuitrustingen, en brede skiboxen (90-110 cm) voor 6 skiuitrustingen.

Dakbelasting skibox

Een gemiddelde skiuitrusting (ski’s, bindingen, stokken en skischoenen) weegt rond de tien kilo. Bij een skibox geschikt voor 6 skiuitrustingen betekent dit dat het totale gewicht (inclusief drager en skibox) al snel 90 kilo is! Het totale gewicht mag echter niet boven de maximale dakbelasting van de auto uitkomen (bij auto’s in de middenklasse is die 60 tot 75 kilo). U kunt de maximale dakbelasting in het instructieboekje van uw auto terugvinden, maar ook de dealer kan u hierover uitsluitsel geven.

Rijden met een skibox

Het rijden met een skibox op het dak verhoogt het brandstofverbruik. Hoeveel precies hangt af van vele factoren, zoals het soort auto, de snelheid waarmee gereden wordt, het type box en het gebruikte dragersysteem. Gemiddeld kunnen we zeggen dat het brandstofgebruik bij 100 kilometer per uur zo’n 10% toeneemt. Bij 120 kilometer loopt het verschil gemiddeld op naar 20%. Het meergebruik loopt progressief op met de snelheid. We raden u aan niet harder dan 130 km te rijden. Teveel gewicht op het dak kan het zwaartepunt van uw auto ongunstig be├»nvloeden en nadelige gevolgen hebben voor de bestuurbaarheid van uw auto. De auto wordt ook iets gevoeliger voor zijwind met een skibox op het dak.

Inpaktips skibox

– Verpak kleding in plastic hoezen (natte skischoenen of ski’s met resten sneeuw veroorzaken een laagje water in de box)
– Leg de lading goed vast (de meeste boxen hebben speciale spanbanden om ski’s en stokken vast te maken)
– Sluit de skibox altijd goed af tijdens de reis
– Voor de bevestiging van een skibox heeft u een drager nodig. Niet iedere drager past op elke auto. De dealer kan u hierbij van advies dienen