Veel voorkomende problemen

Blaren

Bijna iedereen loopt weleens een blaar op tijdens een wandeltocht in de bergen. Een blaar is een ophoping van vocht onder de opperhuid en ontstaat door wrijving van de huid met de sok of schoen. De belangrijkste maatregel om blaren te voorkomen is te lopen op goed passende schoenen die van tevoren goed ingelopen zijn. Draag bij voorkeur een binnen- en een buitensok, en het liefst sokken zonder naden. Houd de voeten goed schoon en droog je voeten goed af voordat je je sokken aantrekt. Mocht je merken dat er sprake is van wrijving van de huid, dan kun je de huid preventief afplakken met sporttape of met blarenpleister zoals bv Compeed.

Mocht je toch blaren krijgen dan is het van belang dat deze goed verzorgd worden om ontsteking tegen te gaan. Blaren kunnen vanzelf open gaan of nog gesloten zijn. Een open blaar moet met een pleister worden afgedekt; een gesloten blaar moet eerst worden doorgeprikt. Doe wat ontsmettingsmidden (bijvoorbeeld sterilon) op en rondom de blaar en prik de blaar vervolgens aan de rand open met een steriele naald (bijvoorbeeld door deze even in de vlam te houden). Druk het vocht eruit met een steriel gaasje en dek de blaar af met leukoplast of met een pleister. Strooi tenslotte wat talgpoeder over de leukoplast of pleister om tegen te gaan dat dit aan de sok gaat plakken.

Perifeer hoogteoedeem

Perifeer hoogteoedeem is vochtophoping onder de huid, vooral in de ledematen, en komt veel voor op grote hoogte. Vrouwen zijn hiervoor gevoeliger dan mannen. De mate van vóórkomen is ongeveer 18% (vrouwen 28% en mannen 14%). Mensen met hoogteziekte hebben een 4 keer zo’n grote kans om ook perifeer hoogteoedeem te hebben.
Deze vorm van oedeem is niet ernstig, in tegenstelling tot longoedeem en hersenoedeem, twee ernstige vormen van hoogteziekte. De precieze oorzaak van perifeer oedeem is niet duidelijk, maar het dragen van strak aangetrokken rugzakken kan het wel verergeren.

De hierboven besproken onderwerpen zijn de meest voorkomende gezondheidsrisico’s in de bergen. Indien u meer informatie wilt over gezondheidsrisico’s op grote hoogte dan kunt u zich wenden tot de Medische Commissie van de NKBV.